0 megjegyzés / - Zoltán Kovács

Így tisztítsd a porszívód szűrőjét!

A szűrők nagy szerepet játszanak abban, hogy egy porszívó megfelelően tudjon működni. Emiatt az állapotuk rendkívül fontos szerepet játszik abban, hogy minden simán mehessen porszívózás közben. Nézzük is, hogyan kell tisztítani a porszívó filtereket!

Porzsák

Kezdjük azokkal a porszívókkal, amikben csak a porzsák szolgál szűrőként. Itt a legegyszerűbb a dolgunk: a rendszeres ürítéssel a porzsák megtisztul, emiatt nincs szükség további tisztításra. Viszont minden porzsák ideje lejár egyszer, emiatt figyeljünk oda, hogy megfelelő időközönként cseréljük!

Mosható filterek

Vannak olyan porszívók is, ahol plusz szűrők segítik a levegő tisztítását. Ha ilyen géped van, akkor a porzsák kivétele esetén találsz egy másik filtert is. Ez a szűrő több típusú lehet: lehet szivacs vagy patron filter is.

De itt igazából nem a forma a lényeg, hanem a moshatóság. Ha nem tudod, hogy mosható-e a filter, akkor érdemes a filter típusának utánanézni az interneten, vagy előkeresni a dobozát, amiben megvettük. Kialakítás alapján sajnos nem lehet megítélni, így tényleg szükség van ezekre a lépésekre.

Amennyiben megbizonyosodtál róla, hogy a szűrő mosható, akkor mindössze annyit kell tenned, hogy először egy kukába rázod a belegyülemlett port. Vigyázat, ez a folyamat nagyon sok port szabadít fel a levegőben, ezért legyen óvatos, lehetőség szerint húzzon maszkot. A kirázást addig érdemes folytatni, amíg a szűrőből nem jön ki már több por. Ha eljött ez a pillanat, mossa ki vízzel a szűrőt. Ezután hagyja száradni, és csak teljesen száraz állapotban rakja vissza a porszívóba.

Nem mosható filterek

Ugyan ezek a szűrők nem arra lettek tervezve, hogy többször is újra használjuk őket. Azonban pár alkalommal még megállják a helyüket, ha megfelelően vannak tisztítva. Felhívjuk a figyelmet, hogy ez nem helyettesíti az új szűrőt: maximum egy vagy két alkalommal tudjuk ezzel a módszerrel újra használni az alkatrészt, és minden egyes újra használás alkalmával veszteni fog hatékonyságából!

Nézzük a tisztítási folyamatot: a nem mosható filterek tisztításának a titka az, hogy nem érheti víz. Ehelyett kirázással, és nagy nyomású levegővel légkompresszorral tudjuk tisztítani. Ahogy a mosható szűrőknél, itt is az az első állomása a tisztításnak, hogy kirázzuk a kukába a felgyülemlett port.

Felhívjuk a figyelmet, hogy ez nem egy higiénikus folyamat, érdemes maszkot húzni a kiporolás közben, tekintve, hogy rengeteg port szabadít fel a levegőben. Ha már nem jön ki több por a szűrőből, akkor kész vagyunk.

Ezután nagy nyomású levegő használatával tisztítsuk ki a maradék port a szűrőből. Nagy nyomású levegőt tudunk használni a benzinkutakon (azzal a géppel, amivel felfújjuk a gumikat), de akár használhatunk kompresszort vagy sűrített levegősprayt is. Viszont arra 

figyeljünk oda, hogyha már nem működik rendesen a szűrőnk a tisztítás után, akkor vegyünk újat a porszívónkba!

Ezt megteheted a Porzsákcentrum oldalán is, ahol több, mint 40 gyártó szűrői közül válogathatsz, így biztosan megtalálod azt a filtert, ami a legideálisabb porszívózási élményt nyújtja.

Keresned sem kell a tökéletes szűrőt: mindössze annyit kell tenned, hogy beütöd a szűrő keresőjébe a porszívód gyártóját és típusát, ezután a keresőmotor automatikusan kiadja, hogy melyik szűrő illeszkedik a porszívód paramétereihez.

Amennyiben más dologra lenne szükséged a porszívózáshoz, akkor is megtalálhatod, amit keresel a Porzsákcentrum kínálatában: porzsákok, ipari porzsákok, S-bag-ek, illatosítók és egyéb porszívó tartozékok közül is válogathatsz, így egy helyről beszerezhetsz mindent, amire szükséged van a porszívózáshoz!

 

0 megjegyzés

Írjon megjegyzést

Minden bejegyzés moderálás alá kerül.