2 megjegyzés / - Zoltán Kovács

Ha porszívó vásárlás előtt állsz, akkor könnyen lehet, hogy te is találkoztál már a száraz-nedves, vagy másnéven többfunkciós porszívókkal. Ezek a porszívók akár a te életedet is megkönnyíthetik. Nézzük is, hogy miért érdemes a többfunkciós porszívók mellett dönteni.

Hagyományos porszívóval tilos nedves felületeket porszívózni

A legtöbb ember számára egyértelmű, hogy kiömlött folyadékot nem takarítunk fel porszívóval. Ugyanakkor abba a hibába már sokan beleesnek, hogy enyhén vagy közepesen nedves talajt akarnak hagyományos porszívóval takarítani. Ettől a porszívó súlyosan meghibásodhat, hiszen ezek a gépek nincsenek ellátva olyan belső védelemmel, ami ellenállóvá teszi őket a víz ellen.

Viszont ez nem azt jelenti, hogy egyik porszívó sem tud elbánni a nedves felületekkel, sőt. Egy külön kategóriája van azoknak a porszívóknak, amik ellenállóak a vízzel szemben: száraz-nedves porszívóknak nevezzük őket.

Mit tudnak a száraz-nedves porszívók?

A száraz-nedves porszívókban két különálló porzsák van. Az egyikbe kerülnek a folyadékok és a nedves szennyeződések, a másikba pedig a szárazok. A porszívó önmaga választja szét a folyadékot a száraz szennyeződésektől, így a nedves részecskék nem kerülnek olyan helyekre a gépen belül, ahol kárt tehetnének a porszívóban.

A száraz-nedves porszívókat – ahogy a nevük is tükrözi – száraz körülmények között is lehet használni. Elég csak a porszívó fejet kicserélni ahhoz, hogy száraz helyeken is porszívózhass a száraz-nedves porszívók segítségével.

Milyen otthonokban ideális a nedves-száraz porszívó használata?

Amennyiben laknak gyerekek a házban, és miattuk sokszor kerül folyadék a padlóra, a száraz-nedves porszívók jelentős takarítással járó terhet vehetnek le a felnőttek válláról. Hiszen könnyedén el lehet velük távolítani a folyadékokat.

Viszont azt is kihangsúlyozzuk, hogy a száraz-nedves porszívókat más dologra is tudjuk használni.

Foltos lett a bútor vagy a szőnyeg

A legtöbb esetben elég egy kis ecet és egy szivacs ahhoz, hogy kiszedjük bútorainkból a foltokat. Ám vannak olyan szennyeződések is, amik makacsabbak a tisztítással szemben. Ilyenkor a száraz-nedves porszívók megkönnyíthetik a dolgunkat, hiszen a súrolás mellett a porszívó szívóereje is hatékonyabbá teszi a folt eltávolítást.

Mindössze annyit kell tennünk, hogy egy kis vízzel átnedvesítjük a foltot. Ezután kezdjük el dörzsölni egy ecetes szivaccsal. Amennyiben biztosra akarunk menni, szódabikarbónát is használhatunk a tisztításhoz. Sokszor már ez a metódus önmagában is kiszedi a foltokat, de ha még mindig látszik a szennyeződés, akkor bevethetjük a száraz nedves-porszívót. Kapcsoljuk be a porszívót, és menjünk át vele a folton.

Duguláselhárítás

Vannak olyan dugulások, amiket már az ecet-szódabikarbóna kombó nem hárít el. A száraz-nedves porszívók segíthetnek megoldani a problémát. Csupán annyit kell tenned, hogy ecetet és szódabikarbónát öntesz a lefolyóba, majd ezután a száraz-nedves porszívó segítségével kiszívod a lerakódott szennyeződéseket a lefolyóból.

A Porzsákcentrum kínálatában egy számtalan kiegészítő áll a rendelkezésedre, ha száraz-nedves porszívókhoz való tartozékokat keresel. Csupán annyit kell tenned, hogy a keresőbe beütöd a porszívód gyártóját és típusát, ezután pedig rögtön neki foghatsz a válogatásnak a porszívó tartozékok között.

Amennyiben más dologra lenne szükséged a porszívózáshoz, nézz körül a Porzsákcentrum kínálatában: porzsákok, szűrők, ipari porzsákok, S-bag-ek, illatosítók és egyéb porszívó tartozékok közül is válogathatsz, így egy helyről beszerezhetsz mindent, amire szükséged van a porszívózáshoz!

 

 

2 megjegyzés

  • - Kadmon

    Megfelelően használva működik a dolog. Először a szódabikarbónát kell beleszórni, és utána zudítani az ecetet. Az ilyenkor létrejövő kémiai reakció segít meglazítani a szutykot.

  • - Szalai Dániel

    Az ecet egy sav. https://hu.wikipedia.org/wiki/Ecetsav
    A szódabikarbóna pedig lúgos kémhatású. https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1trium-hidrog%C3%A9n-karbon%C3%A1t

    Ha a kettőt egyszerre használja valaki semlegesítik egymást. Ezt valamikor általános iskolában megtanulhattuk. Nem tudom a közoktatás terhére felróni, a falusi legendák fénykorukat élik, sajnos!

Írjon megjegyzést

Minden bejegyzés moderálás alá kerül.