0 megjegyzés / - Zoltán Kovács

A porszívó megöli a pókot?

A legtöbbünket kiráz a hideg a pókok látványától, így minél előbb meg akarunk szabadulni tőlük, ha meglátunk egyet a falon. Azonban a lecsapás kellemetlen foltot hagyhat a festett felületen, így nem érdemes ezt a módszert alkalmazni.

Ilyenkor jó ötletnek tűnhet elővenni a porszívót, és a géppel felszippantani a pókot a falról. Ám jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ezzel a módszerrel tényleg a múlté válik a probléma? Ebben a cikkben ezt vesézzük ki.

A válasz röviden: attól függ

Több tényező is szerepet játszik abban, hogy a pók túléli-e a felszippantást. Az egyik legjelentősebb az, hogy milyen erősségű a porszívó felszívó ereje. Minél gyorsabban repül a pók a porszívó csövében, annál nagyobb erősséggel fog neki csapódni a porszívó falának. Ergo, minél jobb teljesítményű a porszívód, annál jobb pókölő fegyvernek bizonyul.

Ha úgy gondolod, hogy a porszívód már látott szebb napokat is a felszívó erejét illetően, érdemes pár dolgot ellenőrizni:

  • a porszívó csövét (lehet, hogy egy beszorult érme vagy egyéb kisebb tárgy miatt nem funkciónál úgy a gép, ahogy kellene)

  • a porzsák telítettségét (minél több por van a porzsákban, a porszívó annál kevésbé szívja fel a koszt)

  • a szűrő állapotát

De nem kell félned: ha a pók túl is éli a repülést (amit a hazánkban jellemző kis méretű pókok nem szoktak, mert ezek a fajok sokkal könnyebben sérülnek), akkor az esetek többségében a porzsákban éri őket a halál. Ugyanis az itt felhalmozódó kosztól megfullad az állat.

Viszont így is van egy esélye a póknak a túlélésre. Ez pedig a gépből való kimászás.

Igen, a pók ki tud mászni a porszívóból

Bizony, a porszívó csövén keresztül bejut a fény a gép belsejébe. Ezt a pók érzékelheti, és a fény követésével egy idő után ki tud menekülni a poros gépből. De aggodalomra nincs ok: így is meg tudjuk akadályozni, hogy visszajusson a nappalinkba a pók. Méghozzá azzal, ha a felszívás után rögtön kiürítjük a porzsákot.

Azonban a probléma gyökerét még mindig kezelnünk kell

Ha felbukkan egy pók a házban, az azért történik, mert be tudott jutni. Amennyiben nem szeretünk ízeltlábúak társaságában élni, érdemes megelőzni a problémát.

Több módon is védekezhetünk a pókok ellen. Először is nézzük az ultrahangos pókriasztókat. Ezek a szerkezetek olyan hangot bocsátanak ki a házban, amik megzavarják az állatokat, ezért automatikusan távol maradnak az épülettől. Ez a szerkezet nemcsak a pókokat, hanem a többi ízeltlábút is távol tartja, így több legyet ütünk egy csapásra. Vagyis… végül is nem kell leütnünk őket, mert azok sem jönnek be.

Házi praktikákat is bevethetünk a pókok ellen. A gyakorlat azt mutatja, hogy vannak bizonyos illatok, amit a pókok ki nem állhatnak. Ilyen például a borsmenta, a levendula és az ecet is. Ezekkel az összetevőkkel készíthetsz pókriasztó folyadékot, amivel lefújod a ház azon részeit, ahol be tudnak hatolni a pókok.

De akár a házad egész légkörét is ilyen illatokba tudod vonni a porszívózás alatt. A porszívó illatosítók segítségével rengeteg illatvariációval tudod gazdagítani otthonod légkörét.

Amennyiben egy levendula illatú készítmény mellett döntesz, nemcsak, hogy mesés illatú lesz a porszívózott helyiség, hanem még a pókok is nagyobb eséllyel távol maradhatnak a háztól.

 

0 megjegyzés

Írjon megjegyzést

Minden bejegyzés moderálás alá kerül.