0 megjegyzés / - Zoltán Kovács

Útmutató a tökéletes porszívó szűrő megtalálásához

Ma már rengeteg féle szűrő közül válogathatunk, így nem hibáztatunk, ha a bőség zavarában nem tudsz eligazodni. Nézzük is, hogy mit kell tudni a porszívók szűrőiről a tökéletes darab kiválasztásához.

Miért van szükség szűrőkre?

Ha megnézzük a porszívó gépek működését, akkor gyakorlatilag úgy tisztítja meg a padlót, hogy levegőáramlat segítségével elszívja a koszt, a gépben megtisztul a levegő, majd távozik a tiszta levegő a gépből.

Ahhoz, hogy a folyamat végén ne fújja vissza a gép a kórokozókat és a szennyeződéseket a levegőbe, szűrőre van szükség. Ha nem lenne a porszívókon szűrő, akkor csak megkeverné a piszkos légáramlatot, és visszabocsátaná a környezetébe.

A legtöbb porszívóban több szűrő berendezés is van. Két szűrőt különböztetünk meg: elsődleges és másodlagos szűrőt. Amennyiben olyan porszívót használsz, ami rendelkezik porzsákkal, akkor a porzsák tölti be az elsődleges szűrő szerepét. Hiszen a nagyobb méretű porszemeket a porzsák magában tartja, a levegő pedig a zsák kisebb nyílásain távozik.

Ha porzsák mentes porszívód van, akkor a tartály viselkedik elsődleges szűrőként, vagy az erre a célra elhelyezett külön szűrőberendezés a gépben.

A másodlagos szűrő azt a levegő áramlatot tisztítja meg jobban, amit az elsődleges szűrő már nagyjából megtisztított. Ezzel fokozza a porszívó használatának a tisztaságát. Ez a szűrő már nem található meg minden porszívóban, hiszen vannak olyan gépek is, amik csak a porzsákra, vagy porzsák mentes porszívó esetén csak a tartályra támaszkodnak.

Több fajta közül is válogathatsz

A szűrők között többféle típust különböztetünk meg:

  • porzsák, mint elsődleges szűrő: sok porszívó támaszkodik a porzsákra, mint elsődleges szűrő, hiszen magába zárja a nagyobb porszemcséket és kórokozókat.

  • szűrőpatron: az egyik legelterjedtebb szűrő típus. Legtöbbször hajtogatott papírból vagy szintetikus anyagból készül, ami nagy területet ad a porszemcsék szűrésének.

  • szivacs: a levegőt át engedi, míg a kisebb korszemeket már nem. Általában másodlagos szűrőként szokták használni, mert a nagyobb méretű szemcséket már nem tudja megtartani.

Vigyázat! Minden porszívóhoz meg van szabva, hogy milyen típusú szűrő illeszkedik hozzá. A Porzsákcentrum oldalán a keresőmotor már automatikusan csak azokat a szűrőket adja ki, amik passzolnak a porszívódhoz.

Továbbá egyes szűrőknek vannak specifikus tulajdonságai:

Motorvédő szűrők

A motorvédő szűrők kialakításuknál fogva megóvják a porszívó motorját a porszemcséktől. Ezáltal sokkal tovább tudjuk használni a gépet, mivel ez a fajta védelem meghosszítja a porszívó élettartalmát. Az alábbi porszívó filterek rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal.

HEPA szűrők

Allergiás lakik a házban? Esetleg pont te vagy ez a személy? Ebben az esetben a HEPA porszívó szűrőket egyenesen neked találták ki. A HEPA rövidítés magyarra lefordítva magas hatékonyságú részecske szűrést jelent.

A hivatalos amerikai meghatározás szerint megszűri a 0.3 μm méretű szemcséknek a 99,97 százalékát. Hogy viszonyítást adhassunk a szemcsék méretével kapcsolatban, a 0.3 μm méretű szemcsék pont akkorák, mint a cigarettafüst szemcséi.

Az európai szabvány szerint ez a szám már alacsonyabb, de még így is magas: az alapkövetelmény 85%. Ebből következik, hogy a HEPA szűrők előnyösek higiéniai szempontból, hiszen a levegő nagy részét megtisztítják a koszttól, az allergénektől, és a poratkáktól is.

Ha ilyen szűrők között válogatnál, az alábbiak mind rendelkeznek ezzel a minősítéssel.

Mosható szűrők

A porszívók működtetésével járó legjelentősebb költség a rendszeresen cserélendő alkatrészek beszerzése. Ilyen a szűrő is, amit típusától függően érdemes évente cserélni. Hosszútávon megspórolhatod az cseréhez szükséges összeget, ha mosható szűrő mellett döntesz. Ugyanis ezeket a szűrőket nem kell évente eldobni, hanem csak annyit kell tennünk, hogy időnként kimossuk, és tovább csinálja a feladatát.

Természetesen ezeknek a szűrőknek is egy idő után lejár az ideje, viszont ez az idő sokkal hosszabb, mint nem mosható társaiknál. Ráadásul nemcsak a költségeink csökkennek, hanem a szeméttermelésünk is. Hiszen mosható szűrő esetén sokkal kevesebb szűrőt kell eldobnunk, amivel óvjuk a környezetet is.

Az itt található szűrők mind moshatóak.

Amennyiben más dologra lenne szükséged a porszívózáshoz, nézz körül a Porzsákcentrum kínálatában: porzsákok, szűrők, ipari porzsákok, S-bag-ek, illatosítók és egyéb porszívó tartozékok közül is válogathatsz, így egy helyről beszerezhetsz mindent, amire szükséged van a porszívózáshoz!


 

0 megjegyzés

Írjon megjegyzést

Minden bejegyzés moderálás alá kerül.