0 megjegyzés / - Zoltán Kovács

 

Annak ellenére, hogy a porszívózás a könnyebb házi munkák közé tartozik, így is vannak buktatói. Ilyen eset például az, ha olyan tárgyakat porszívózunk fel – akarva vagy akaratlanul – amik tönkre tehetik a gépet. Szerencsére ezek az esetek egy minimális odafigyeléssel elkerülhetőek: nézzük is, milyen dolgokat érdemes kikerülni porszívózás közben!

Felújítás után maradt por

A ház felújítása nagyon sok koszt és kellemetlen takarítani valót hagy maga után. Többek között ilyen az a bizonyos vékony apró szemcsékből álló réteg a talajon is. Logikusnak tűnhet ezt a port porszívóval felszippantani, hiszen, ha belegondolunk, apró szemcsés porról van szó. Mégis mi baj történhet?

Viszont a gondolatmenetünkbe nem kalkuláltuk bele azt, hogy egyrészt ez sokkal több szennyeződés, mint amit a porszívó alapvetően felszív egy használat után, ezért hajlamosak lehetünk túltelíteni a porzsákot. Emellett a kis szemcsés szennyeződések nem feltétlenül kímélik jobban a porszívónkat, sőt. Sokkal könnyebben eltömíthetik a szűrőjét, aminek következtében a porszívó egy ponton túl port fog kifújni a gépből.

Nedves élelmiszerek

A kiborult cukrot vagy sót nyugodtan felporszívózhatjuk a konyha a padlójáról. Viszont ami a nedves élelmiszereket illeti, már nincs ilyen könnyű dolgunk. Ennek több oka is van: általában ezek az élelmiszerek sokkal nagyobb mérettel rendelkeznek, mint a száraz alapanyagok.

A másik ok pedig az, hogy a nedves élelmiszerek a motorra veszélyes folyadékot tartalmaznak magukban. Emiatt, ha egy ilyen étel nyomódik össze a gépben, az tönkre teheti a porszívó motorját. Arról nem is beszélve, hogy ha nem tudjuk kivenni, akkor ott fog megrohadni a gépben a beszívott élelmiszer.

Bármilyen folyadékot

Ezt szerintünk nem kell túlmagyarázni: egy elektromos eszközzel folyadékot felszívni életveszélyes. Ha nem is ráz meg téged az áram, a gépben akkor is hosszútávú károkat okozhatsz – teljesen haza lehet vágni vele a gép motorját.

Hamu

Magyarországon még mindig sokan fűtünk fával. Ez nem véletlen, hiszen sok esetben spórolhatunk ilyen módon a fűtési költségeken. Viszont a begyújtásnak van egy igen kellemetlen végterméke: a hamu. A finomszemű hamu, amibe ha csak lágyan belefúj a szellő, ezerfelé szökik a levegőben.

Egy ilyen anyagnál nem lehet levegőszívási technikákkal dolgozni a takarítás közben. Hiszen hiába, hogy nem elfújja, hanem felszívja a porszívó a port, így is a jelentős része inkább csak felkavarodik a levegőben. Ráadásul a szemcsék kicsi mérete miatt a szűrőn is áthatolnak a hamu szemek.

Emiatt könnyen elfordulhat, hogy ahogy bemegy a hamu a gépbe, úgy távozik is onnan a szűrőn keresztül. Tehát a hamu porszívózásával csak felkavarjuk a káros anyagot a légtérben, amit az egészségünkre nézve igen káros.

Kisebb érmék vagy játékok

A legtöbb ember soha nem porszívózna fel egy másfél centis átmérővel rendelkező 200 forintos érmét direkt. Ennek ellenére ez rendszeresen előforduló probléma, ami annak köszönherő, hogy sok esetben a padló átnézése nélkül fogunk neki a takarításnak. Ezért minden porszívózás előtt célszerű tüzetesen átnézni a padlót. Különösen a bútorok alatt, hiszen ide sokszor gurul be pénzérme.

Ha esetleg más dologra lenne szükséged a porszívózáshoz, azt is megtalálhatod kínálatunkban: porzsákok, szűrők, ipari porzsákok, illatosítók, S-bag porzsákok és egyéb porszívó tartozékok közül is válogathatsz, így egy helyről beszerezhetsz mindent, amire szükséged van a porszívózáshoz!

 

0 megjegyzés

Írjon megjegyzést

Minden bejegyzés moderálás alá kerül.