0 megjegyzés / - Zoltán Kovács

Miért nem megy a porszívó? 5 lehetséges ok a teljesítmény romlásra

Egyszer csak arra lettél figyelmes, hogy a porszívó majdnem, hogy semmit nem szedett fel a szőnyegről? Ne aggódj, ez még nem jelenti azt, hogy az idő vasfoga nyomot hagyott a gépen, és rögtön újat kell venned helyette.

Több oka is lehet annak, hogy nem úgy működik a porszívó, ahogy azt az elején tette, és ezen okok többségét te is helyre tudod hozni. Nézzük is, mik lehetnek a lehetséges problémái a porszívódnak.

Megtelt a porzsák

Klasszikus eset, hogy órákig mérgelődünk magunkban a porszívó gyenge teljesítménye miatt takarítás közben, miközben egy maximum 10 perces porzsák tisztítással meg tudnánk oldani a problémánkat. Ezért, ha bármilyen probléma felmerül a porszívózás közben, először mindig ellenőrizd a porzsákot.

Nem a megfelelő méretű porzsákot használjuk

Minden porszívó típushoz más porzsák tartozik. Márkától és a porszívó típusától függően eltér a porzsákok mérete, ezért nagyon fontos, hogy a porszívónkhoz illőt válasszunk. Ugyanis lehet, hogy elsőre jó ötletnek tűnik a rossz méretű porzsák beletömése a gépbe, viszont így valószínűleg nem fog jól illeszkedni.

Vagy az fog történni a jövőben, hogy le se tudjuk csukni a porszívó tetejét, vagy ha le is tudjuk csukni akkor is félre fogja szívni a port a géoe. Egy idő után ez ahhoz fog vezetni, hogy szennyezett lesz a porzsák retesz, és a porszívónk veszít teljesítményéből. Ezt a komplikációt úgy tudjuk megoldani, hogy kitisztítjuk a porzsák reteszt, és a porszívó méretéhez passzoló porzsákot rakunk a gépbe.

Eldugult a gégecső

Ha nem szedtük fel a nagyobb tárgyakat a földről porszívózás előtt, könnyen előfordulhat, hogy felszívott egy olyan tárgyat a gép, amit nem kellett volna. Gondolunk itt kupakra, felgyülemlett hajcsomóra, nagyobb papírdarabra, játékra stb.

Szerencsére könnyedén ellenőrizhetjük, hogy ez történt-e, vagy sem. Vegyük le a gégecsövet a porszívóról, és világítsunk át rajta a telefonunk vakujával. Ha valami beszorult a csőbe, azt így látni fogjuk.

Nem tiszta a motorvédő szűrő

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy rendszeresen ki kell üríteni vagy cserélni kell a porzsákot. Viszont azzal már annál kevesebben, hogy a motorvédő szűrőt is karban kell tartanunk. Amennyiben lemosható szűrőt használsz, érdemes rendszeresen megtisztítanod. Ha a szűrőd nem tisztítható, akkor pedig ügyelj arra, hogy megfelelő időközönként cseréld.

Nem illesztettük be megfelelően a porzsákot

Könnyedén fel tudjuk ismerni azt, hogy ez okozza-e a porszívó gyenge teljesítményét. Ha felnyitod a porzsák tartáját, és felgyülemlett porral szembesülsz, akkor a válasz az, hogy igen. Ennek az az oka, hogy a rosszul beillesztett porzsák miatt a por egy részét – vagy az egészet - a gép félreszívta, így nem a porzsákban landolt a por, hanem a tartályban.

Ezt a problémát úgy lehet megoldani, hogy egy alapos takarítás után a megfelelő módon helyezzük vissza a porzsákot. Amennyiben realizáljuk, hogy ezt nem tudjuk megtenni, akkor valószínűleg a porzsák méretével van probléma. A porszívóhoz tartozó gyári vagy a gyári porzsákkal egy méretű porzsákot használsz? Ha a válasz nem, akkor meg is van a probléma forrása.

A Porzsákcentrum kínálatában porszívó gyártó és típus alapján tudsz keresni, így garantáltan megtalálod az ideális porzsákot a porszívódhoz.

Amennyiben más dologra lenne szükséged a porszívózáshoz, akkor is érdemes lehet körülnézni: porzsákok, szűrők, ipari porzsákok, S-bag-ek, illatosítók és egyéb porszívó tartozékok közül is válogathatsz, így egy helyről beszerezhetsz mindent, amire szükséged van a porszívózáshoz!

0 megjegyzés

Írjon megjegyzést

Minden bejegyzés moderálás alá kerül.