1 megjegyzés / - Zoltán Kovács

Papír vs. mikroszálas: melyik porzsákot válasszam?

Régen a porszívózás sokkal kellemetlenebb folyamat volt. Ekkor még porzsák nélkül működtek a gépek, ezért a por nagy részét csak felverte a porszívó ahelyett, hogy a gépbe szívta volna. Szerencsére ma már nem kell ilyen akadályokkal szembesülnünk a porszívózás közben, hiszen a porzsák gondoskodik a porszívózás közbeni higiéniáról.

Ám felmerül a kérdés, hogy melyik anyagból készült porzsákot válasszuk? Egyáltalán mi a különbség a mikroszálas anyagból készült porzsák és a papírból készült porzsák között? Nézzük is, mit érdemes tudni a porzsákokról.

Íme a szintetikus porzsák előnyei

Önmagában már a porzsákkal rendelkező porszívók is sokkal előnyösebbek higiéniai szempontból, mint a porzsák nélküli porszívók, ám ezt a hatást még tovább lehet fokozni mikroszálas porzsák segítségével. Hiszen ez az anyag egyáltalán nem engedi ki magából a port, ezáltal nem irritálhatja a porszívózást végző személyt.

Így a mikroszálas anyagból készült porzsákot kifejezetten ajánljuk porallergiásoknak, asztmásoknak, és azoknak a személyeknek is, akik a maximalizmusra törekednek takarítás terén.

Ha spórolni szeretnél a porszívózás költségein, a mikroszálas anyagú porzsák lesz a nyerő

A mikroszálas porzsák olyan anyagból készül, ami bírja a kiképzést. Ennek az az oka, hogy a műanyag szakadásra nem hajlamos. Így nem kell havonta cserélned a porzsákot, akár évekig is eláll egy szintetikus porzsák, ha rendszeresen cseréled, és megfelelően használod.

Akár kültéri területet is porszívózhatsz a segítségével

Ezen porzsák anyaga – ahogy azt már az előbb említettük – strapabíró. Ha kint kell porszívóznod, akkor erre a tartósságra szükség is van. Hiszen könnyen felszedhet kavicsot, ágakat, szögeket vagy egyéb apró tárgyakat a porszívó, ami egy gyengébb anyagú porzsákot kilyukaszt. Amennyiben mikroszálas anyagú porzsákkal rendelkező porszívót használsz, ettől a veszélytől egyáltalán nem kell tartanod.

Mi a helyzet a papír porzsákkal?

A papír porzsák van a legrégebb a piacon. Hiszen amikor a porszívó gyártók felfedezték, hogy valamibe el kellene zárni a gépen belül a port, papírból kezdték el gyártani a porzsákokat. A papírból készült porzsákok azóta sem mentek sehová, ugyanis sokkal környezettudatosabb választás, mint a szintetikus anyagból készült porzsák.

Ennek az oka egyszerű: a szintetikus anyag műanyagból készül, aminek 1000 év a lebomlási ideje, ráadásul mérgező anyagokat is hagy hátra maga után. Ezáltal a műanyag káros hatással van a természetre.

Ezzel szemben a papír lebomlási ideje 2-6 hétre tehető. Mivel ez az anyag fából készül, ezért nem tud káros vegyszerek formájában lebomlani. Környezetvédelmi szempontból kitűnő választás.

Viszont praktikusságban alul marad a szintetikus porzsákkal szemben

Amennyire környezet barát opció a papír porzsák, sajnos annál kevésbé praktikus. Ugyanis a papír porzsák falain ki tud szivárogni a por, emellett az anyag is könnyen felszakadhat. Ez okozhat kellemetlen meglepetéseket.

Ám ezeket a negatív tulajdonságokat tudjuk mérsékelni azzal, hogy minőségi papír porzsákokat veszünk. Így nem kell feláldoznunk a minőséget a környezettudatosság oltárán.

Porzsákra van szükséged? Ez esetben nézz körül kínálatunkban, amiben a legtöbb gyártó papír és mikroszálas anyagból készült porzsákjai egyaránt megtalálhatóak.

Amennyiben más porszívó tartozékokat keresel, akkor érdemes hozzánk benézni: porzsákok, szűrők, ipari porzsákok, S-bag-ek, illatosítók és egyéb porszívó tartozékok közül is válogathatsz, így egy helyről szerezhetsz mindent, amire szükséged van a porszívózáshoz!

 

1 megjegyzés

  • - korai pál

    Van egy parkside pwd 25 b3 porszivó, ahhoz jó e a pwd25 höz való mikroszálas porzsák?
    A többi pwd porszivoknak is azonos e a nyilása?ha a mikroszálas p.zsák müanyagból van gongolom többször is fel lehet e használni, alul ki nyitható e, és van e szövet porzsák ehhez, pwd 25 b3

Írjon megjegyzést

Minden bejegyzés moderálás alá kerül.