1 megjegyzés / - Zoltán Kovács

7 tipp a porszívó élettartalmának a növelésére!

Egy porszívó megvétele nem olcsó mulatság. Még akkor sem, ha csak egy átlagos teljesítménnyel rendelkező gépet szeretnénk otthoni alkalmazásra. Azokról az esetekről pedig már ne is beszéljünk, amikor egy speciálisabb porszívót szeretnénk (például HEPA szűrős készüléket). Ezért érdemes minél jobban ügyelnünk a meglévő porszívónk épségére. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan tehetjük ezt meg.

Mindig nézzük át a porszívózandó felületet alaposan!

Alapvetően nem sok ember vetemedne arra, hogy felszívjon a porszívóval egy érmét vagy egy játék elemet. Viszont ha nem nézzük át tüzetesebben a szőnyeget porszívózás előtt, könnyen előfordulhat, hogy felszippantjuk. Ez nemcsak azért káros, mert eldugíthatja a porszívót, hanem azért is, mert megsérthetjük vele a porszívó cső belsejét.

Ezért porszívózás előtt figyelmesen nézzük át a porszívózandó felületet, és keressük azokat a tárgyakat, amik kárt tehetnek a porszívóban.

Kerüljük a nedves felületeket!

A porszívó egy elektromossággal működő gép. Emiatt ha víz kerül bele, az óriási károkat tud okozni a gépben. Ez alól kivétel, ha a porszívó speciálisan vizes felületek porszívózására lett kifejlesztve, de a hagyományos porszívóknál mindenféleképpen kerüljük a nedves felületeket.

Ha porzsák nélküli porszívót használsz, ürítsd sűrűn a tartályt!

A legtöbb porzsák nélküli porszívó előbb lesz tele, mint a porzsákos porszívók. Ugyan a porzsák nélküli porszívók általában jelzik, ha tele van a tartály, de valójában a jelzés előtt is érdemes már kiüríteni. Lehetőség szerint minden használat után célszerű kiüríteni a porszívó tartályát.

Használd a porszívóhoz tartozó kiegészítőket

Egy előző cikkünkben már beszéltünk arról, hogy mennyire fontosak a porszívó kiegészítők. Hiszen segítségükkel sokkal gyorsabban és eredményesebben végezhető el a takarítás. Azonban nemcsak a takarítás folyamatát könnyítik meg, hanem a porszívó élettartalmát is meghosszítják.

Ennek az az oka, hogyha a kiegészítőket használjuk, akkor kevesebbszer van használatban a porszívó feje. Emiatt megnő a porszívó fej élettartalma, ugyanis kevesebb munkát kell elvégeznie.

Figyelj rá, hogy megfelelően illeszd be a porzsákot!

Alapvető dolognak tűnhet ez, de nagyon háztartásban mégsem az. Ennek az az eredménye, hogy a porzsáktartó rész tele lesz porral, hiszen oda fogja szívni a porszívó a szennyeződéseket a porzsák helyett. Ez megnöveli a porszívó elromlásának kockázatát.

Ezzel szemben ha megfelelően illesztjük be a porzsákot, akkor mindez elkerülhető. Amennyiben azt veszed észre, hogy nem tudod beilleszteni a porzsákot a porszívóba, lehetséges, hogy rossz porzsákot vettél a porszívóhoz. Ilyenkor érdemes újat venni.

Ellenőrizd a porszívó fej állapotát!

A porszívó fejen található kefés részbe sok dolog bele tud gyűlni. Megtelepedhetnek benne hajcsomók, porcicák és egyéb szennyeződések is. Ettől csökkenhet a porszívó szívóteljesítménye és élettartalma egyaránt. Ezért törekedj arra, hogy rendszeresen ellenőrizd a porszívó fejének az állapotát.

Ne rángasd ki a porszívó vezetéket a falból!

Ügyelj arra, hogy a porszívó vezetékét mindig óvatosan vedd ki a konnektorból. A hirtelen kirántás károsíthatja a vezetékállapotát, ami hosszútávon addig is elfajulhat, hogy megrázhat az áram, ha hozzáérsz a károsodott vezetékhez vagy kirántod a konnektort a helyéről. Ezért minden esetben úgy húzd ki a konnektorból a vezetéket, hogy az egyik kezeddel lefogod a konnektort.

Amennyiben más dologra lenne szükséged a porszívózáshoz, nézz körül a Porzsákcentrum kínálatában: porzsákok, szűrők, ipari porzsákok, S-bag-ek, illatosítók és egyéb porszívó tartozékok közül is válogathatsz, így egy helyről beszerezhetsz mindent, amire szükséged van a porszívózáshoz!

 

1 megjegyzés

  • - Horváth Imréné

    Rovus vac V2-höz keresek HEPA szürõt

Írjon megjegyzést

Minden bejegyzés moderálás alá kerül.