0 megjegyzés / - Zoltán Kovács

Sokan esküsznek a HEPA szűrőkre, teljesen jogosan. Mi is hasonlóan vélekedünk erről a szűrőről, hiszen azt a higiéniát, amit el lehet vele érni a házban, nem lehet más szűrővel elérni. Nézzük is, miért olyan kiemelkedőek a HEPA szűrők.

Mitől lesz egy szűrő HEPA szűrő?

A HEPA rövidítés a high efficiency particulate air fogalmat jelöli. Nevéből adódóan a HEPA egy olyan minősítése a porszívó szűrőknek, mely magas hatékonyságú részecske szűrést ígér. Ha pontosak szeretnénk lenni, akkor az amerikai előírások szerint a 0,3 mikron nagyságú részecskéknek a 99,97%-át szűri meg 3 szűrési eljárás segítségével.

A HEPA szűrők olyan részecskéket is kitisztíthatnak a levegőből, mint különböző szennyeződések, allergének, penész spórák és a pollenek.

Itt Európában is hasonló szabályok övezik a HEPA szűrő minősítést, ám a szűrési intenzitást tekintve megengedőbbek. Az európai HEPA szűrőknek a 0,3 mikron nagyságú részecskéknem csupán a 85% százalékát kell megtisztítaniuk. Ez nem azt jelenti, hogy csak ilyen képességű HEPA szűrők vannak az európai piacon (tehát a magyar piacon is), viszont ez az alapvető követelmény.

Hogyan működnek a HEPA szűrők?

Alapvetően papírból készülnek, amikben üvegrostok futnak. Ezek a rostok számtalan irányban haladnak a szűrőn belül, amik felfogják a szennyeződések részecskéit. Ezt három féle módon teszik meg:

A nagyobb részecskéket szimplán megfogja a rost, és nem engedi őket tovább haladni. Ezek a részecskék olyan nagyok, hogy már a légáramlás sem tudja őket elmozdítani a helyükről, így végérvényesen megfogja őket a rost, amivel érintkeztek Ugyanez igaz a nagyon kicsi részecskékre, hiszen a légáramlás ezeket a szennyeződéseket még gyorsabban röpíti, így sokkal könnyebben beletapadnak a rostokba.

A közepes méretű szennyeződéseket még röpíti a légáramlás, de a tehetetlenség miatt egy minimálisan mindig irányt váltanak a szűrőn belül. Ahogy pedig két rost között próbálnak áthatolni, nagyságuk miatt megakadnak a két szűrő között.

Maximális levegő tisztítás

A HEPA szűrők a leghatásosabb porszívószűrők higiénia szempontjából, hiszen nincs még egy olyan szűrő, amely hasonló hatékonysággal szűri a levegőt. Amennyibben gyermekek élnek a lakásban, kiváló választás lehet. Hiszen gyerekkorban a legfogékonyabb az ember különböző allergiák vagy betegségek kialakulására. Ugyanez elmondható az állatokra is, emiatt bent tartott háziállatok esetén is javasolt ilyen szűrővel porszívózni.

Emellett olyan háztartásokban is célszerű HEPA szűrőt használni, ahol az egyik lakó allergiás vagy egyéb légúti betegséggel küzd. Ennek az az oka, hogy mint ahogy azt feljebb említettük, a HEPA szűrők megtisztítják a levegőt az allergén anyagoktól és a pollenektől. Így a házban sokkal kevésbé lesz kitéve az allergiás személy az allergiaszezon okozta nehézségeknek.

Ám akkor is célszerű ilyen szűrővel végezni a porszívózást, ha nagyvárosban élsz. Például Budapesten, melynek forgalmasabb részein majdnem, hogy elviselhetetlenül szennyezett a levegő. Ez számos egészségügyi kockázattal járhat, amiket csökkenthetünk HEPA szűrővel.

A Porszákcentrum kínálatában különböző intenzitású HEPA szűrőket találsz: dönthetsz a 85%-os szűrési készséggel rendelkező modellek mellett, de akár 99,97%-os szűrőket is találsz! Mindezt úgy tudod megtenni, hogy nem kell bajlódnod azzal, hogy a szűrő megfelel-e a porszívód típusának: a keresőmotor már eleve úgy keres, hogy milyen szűrő felel meg neked. Ehhez csupán a porszívód gyártóját és típusát kell előzetesen beütnöd.

Amennyiben más dologra lenne szükséged a porszívózáshoz, nézz körül a Porzsákcentrum kínálatában: porzsákok, szűrők, ipari porzsákok, S-bag-ek, illatosítók és egyéb porszívó tartozékok közül is válogathatsz, így egy helyről beszerezhetsz mindent, amire szükséged van a porszívózáshoz!

 

0 megjegyzés

Írjon megjegyzést

Minden bejegyzés moderálás alá kerül.