Porszívók Szűrői: A Tisztaság és Hatékonyság Kérdése

A porszívók működésében kulcsfontosságú szerepet játszanak a különböző szűrők, melyek nem csupán a gép védelmét szolgálják, hanem a kibocsátott levegő szűrését is ellátják.

A Szűrők Szerepe: Motorvédelem és Levegőszűrés

Az iparágban tapasztalható tendencia arra irányul, hogy a vezető gyártók egyre hatékonyabb szűrőrendszereket alkalmaznak mind a motor előtt, mind a kimeneti oldalon a levegő tisztaságának biztosítása érdekében.

Azonban az alacsonyabb árkategóriás készülékek esetében sajnálatos módon sem a motorvédelem, sem pedig a levegő szűrése terén nem helyeznek hangsúlyt a hatékony szűrők alkalmazására. Azoknak, akik allergiásak a porra vagy poratkára, különösen ajánlott olyan porszívót választani, mely HEPA (High Efficiency Particulate Air - Nagy Hatékonyságú Részecske Levegő) szűrővel van ellátva. Ezek a szűrők a 0.3 μm szemcseméret szerinti szűrési fokozat alapján vannak kategorizálva, ami közel azonos a cigarettafüst részecskéinek méretével.

A HEPA Kategorizálása: Hatékonysági Osztályok és Szemcseméretek

A HEPA szűrők különböző osztályokba sorolhatók attól függően, mennyire hatékonyan szűrik ki a 0.3 μm méretű szemcséket:

H10: A HEPA 10-es (H10) fokozatú szűrő a 0.3 μm méretű szemcsék 85%-át szűri ki. 

H11: A HEPA 11-es (H11) fokozatú szűrő a 0.3 μm méretű szemcsék 95%-át szűri ki. 

H12: A HEPA 12-es (H12) fokozatú szűrő a 0.3 μm méretű szemcsék 95,5%-át szűri ki. 

H13: A HEPA 13-as (H13) fokozatú szűrő a 0.3 μm méretű szemcsék 95,95%-át szűri ki. 

H14: A HEPA 14-es (H14) fokozatú szűrő a 0.3 μm méretű szemcsék 95,995%-át szűri ki. 

Szűrőcsere Rendszeressége: Optimális Működés Érdekében

Mivel ezek a szűrők kiemelkedő szűrőképességgel rendelkeznek, javasolt évente cserélni őket az elhasználódás mértékétől függően, hogy folyamatosan optimálisan működjenek.

Porzsákos porszívók esetében azonban fontos figyelembe venni a motorszűrőket is. Általánosságban ajánlott minden 4-5 porzsák cseréje után a motorszűrők cseréje (ha nem HEPA szűrőkről van szó, akkor durva anyagtapintású szűrőkről van szó). Érdemes félévente az állapotukat ellenőrizni és cserélni szükség szerint.

A porzsákos porszívóknál a kimeneti oldalon található mikrószűrőt (ha nem HEPA szűrő, akkor puha anyagtapintású, filc szerű anyagot használnak) abban az esetben célszerű cserélni, ha már szemmel láthatóan elszennyeződött. Évente ajánlott az állapotukat ellenőrizni és szükség esetén cserélni.

Amennyiben porzsák nélküli porszívót használunk, a szűrők tisztítása, karbantartása különösen fontos. A tartálynál lévő szűrőt évente fél évente, a kimeneti oldalon lévőt évente érdemes cserélni.

Tisztítása és Élettartamuk Meghosszabbítása

Tapasztalatok azt mutatják, hogy a szűrők élettartamát nemcsak mosással, hanem sűrített levegős kifújással vagy kiütögetéssel is meghosszabbíthatjuk.