0 megjegyzés / - Zoltán Kovács

Annak ellenére, hogy lazulnak a koronavírussal járó korlátozások, a járvány még mindig tart. Ezért érdemes házunkban továbbra is ügyelni a megfelelő tisztaságra. A tisztítási folyamatot még hatékonyabbá tudjuk tenni egy HEPA szűrő segítségével, ám felmerülhet a kérdés: magát a COVID-19 részecskéket megszűri ez a berendezés?

Elvileg nem, de a gyakorlatban lehet

Mivel a koronavírus részecskéi kisebbek, mint amit garantáltan meg tudnának szűrni a HEPA szűrők, ezért elvileg nem tudják megszűrni a levegőt a vírustól. Ugyanis a koronavírus mérete 0.1 mikron körül mozog, ezzel szemben a HEPA szűrők csak a 0.3 mikron részecskék megszűrésére adnak garanciát (vagyis inkább arról, hogy ezen méretű részecskékből hány százalékot tud megszűrni az adott szűrő).

Viszont egyes kutatások szerint igenis felveheti a harcot a vírussal. A Castile-La Mancha Egyetem kutatása szerint a HEPA szűrők ki tudják szűrni a COVID-19 tartalmú aeroszolokból a koronavírus részecskéket. Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy a kutatás kicsi terjedelme miatt hosszabbtávú kutatások is szükségesek. 1

Egy másik kutatás keretében a Cambridge Egyetem azt vizsgálta2, hogy valós környezetben hogyan állják meg a helyüket a HEPA szűrők. Egy kórház COVID-19 esetekre elkülönített létesítményében tesztelték a HEPA szűrőkkel és UV fénnyel ellátott levegőtisztítók hatékonyságát. Ha tömve volt a helyiség, akkor eddig is ezt a módszert használták biztonsági okokból, de meg akartak győződni a HEPA szűrők hatékonyságáról.

Minden nap vettek a mintát a levegőből: egyáltalán nem volt COVID-19 részecske azokon a napokon, amikor a szűrő berendezés be volt kapcsolva, és öt nap mintájából négy mintában volt azokon a napokon, amikor pedig nem voltak bekapcsolva a szűrőberendezések.

Ez arra enged következtetni, hogy lehet koronavírusszűrő hatása a HEPA szűrőknek, emiatt kiegészítő fertőtlenítő módszernek ideális lehet. Ennek ellenére még több kutatás elvégzése szükséges ahhoz, hogy biztos választ tudjunk adni erre a kérdésre.

Télen alapvetően is előnyösebb HEPA szűrőt vásárolni

Ebben az évszakban a lehűlt idő miatt sokkal hajlamosabbak vagyunk arra, hogy lebetegedjünk. Hiszen a hűvös időjárás gyengíti az immunrendszerünket, így az egyes kórokozók könnyebben kifejthetik negatív hatásaikat.

A HEPA szűrők használata ideális módszer arra, hogy még tisztábbá tehessük otthonunk légterét: az európai piacon lévő HEPA szűrők mindegyike kiszűri a levegőből a 0,3 mikron nagyságú szennyeződések minimum 80%-át. Ennél választhatunk nagyobb tisztítóerővel rendelkező szűrőt is, de a 80% a standart szint.

1 María Rodríguez, M. Llanos Palop, Susana Seseña, Ana Rodríguez: Are the Portable Air Cleaners (PAC) really effective to terminate airborne SARS-CoV- 2? - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8081570/pdf/main.pdf

2 Tosin Thompson: Real-world data show that filters clean COVID-causing virus from air - https://www.nature.com/articles/d41586-021-02669-2

Ezért a HEPA szűrők meg tudják tisztítani a levegőt a por, a baktériumok és a vírusok jelentős részétől, a poratkáktól, a pollenektől és a cigaretta füst részecskéitől is.

Kiknek ajánlott kifejezetten a HEPA szűrők használata?

Mivel megtisztítja a pollenektől a levegőt, ezért az allergiás emberek számára életmentő tisztaságot nyújthat. Különösen az allergiaszezonban, amikor alapvetően is sokkal rosszabb a levegő minősége.

Emellett hasznos olyan családok számára is, ahol kisgyermek vagy házikedvencek vannak a háznál. Ugyanis a gyerekek alapvetően is érzékenyebbek az allergénekre, ráadásul állatok esetén a tartásukkal járó szagot is tudjuk csökkenteni a házban HEPA szűrők segítségével. Amennyiben többet szeretnél tudni a HEPA szűrők működéséről, ebben a cikkben bővebben írtunk róla.

A Porszákcentrum kínálatában különböző intenzitású HEPA szűrőket találsz: dönthetsz a 85%-os szűrési készséggel rendelkező modellek mellett, de akár 99,97%-os szűrőket is találsz! Mindezt úgy tudod megtenni, hogy nem kell bajlódnod azzal, hogy a szűrő megfelel-e a porszívód típusának: a keresőmotor már eleve úgy keres, hogy milyen szűrő felel meg neked. Ehhez csupán a porszívód gyártóját és típusát kell előzetesen beütnöd.

Amennyiben más dologra lenne szükséged a porszívózáshoz, nézz körül a Porzsákcentrum kínálatában: porzsákok, szűrők, ipari porzsákok, S-bag-ek, illatosítók és egyéb porszívó tartozékok közül is válogathatsz, így egy helyről beszerezhetsz mindent, amire szükséged van a porszívózáshoz!

 

0 megjegyzés

Írjon megjegyzést

Minden bejegyzés moderálás alá kerül.