0 megjegyzés / - Zoltán Kovács

Sok ember azért nem szeret porszívózni, mert ki nem állhatja a porszívózással járó zajt. Nemcsak a porszívózást végző fél számára lehet kellemetlen, hanem a ház többi lakójának is. Hiszen egy porszívózás alkalmával képtelenség szellemi munkát végezni a porszívó hangjától. Szerencsére vannak olyan módszerek, amiknek a segítségével csökkentheted a porszívód által kiadott hangot.

Amennyiben inkább befektetnél egy halkabb porszívóra, ebben a cikkben elhoztuk egy porszívó tesztelő blog ajánlását is a leghalkabb porszívókról a piacon. Na de nézzük, mivel tudod csökkenteni a porszívózással járó hangot!

Tisztítsd meg a szűrőket!

A koszos szűrőknél több erőkifejtésre van szüksége a porszívónak, hogy beszívja a levegőt. Ennek hatására hangosabban működik. Ezért ha csökkenteni akarjuk a porszívózással járó zajt, elsőnek a szűrőket érdemes ellenőrizni. Általában egy porszívón két darab szűrő van: az egyik az elsődleges, a másik pedig a másodlagos szűrő.

Amennyiben a porszívódban csak a porzsák szolgál szűrőként, akkor értelemszerűen a porzsákot kell kiüríteni. Ha viszont van más szűrő is a gépben, a mosásuk előtt térképezzük fel a moshatóságukat. Ugyanis vannak olyan szűrők, amik többször moshatóak, ahogy olyanok is, amiket rendszeresen újra kell venni. Ebben a cikkünkben bővebben írtunk a szűrő tisztításáról.

Vizsgáld meg az esetleges eltömődéseket a gépben!

Előfordulhat, hogy felszívtál a porszívóval egy nagyobb méretű tárgyat a földről, ami bele akadt a gégecsőbe. Ilyenkor nem mindig zárja el teljesen a légáramlatot a baleset, viszont ahhoz már elég, hogy a gépnek nagyobb szívóerőt kelljen igénybe vennie. Ez pedig a porszívózás hangjának a növekedésével jár. Nézd át gondosan a porszívó csövét, emellett azt is nézd meg, hogy a porzsák megfelelően be van-e illesztve a porszívóba.

Tisztítsd meg a porszívó ventilátorát!

Sokszor fordul elő, hogy a ventilátor rossz működését összetévesztik a motor hibás működésével, és emiatt egy az egyben kidobnak egy jól működő gépet. Pedig a ventilátoros porszívókban jelentősen koszolódhat a ventilátor, és ez eredményezi a hangos működést.

Ha a te gépednél is ez a probléma forrása, akkor vedd ki a ventilátort, és lágy szappanos vízzel mosd át az összes szárnyát a ventilátornak. Ezután hagyd megszáradni, majd helyezd vissza a gépbe. De az is előfordulhat, hogy a ventilátorban megtört pár szárny. Amennyiben a nálad lévő gép ventilátorában is találsz ilyen szárnyakat, érdemes kicserélni.

Szerezz be egy halk porszívót!

A porszívók között vannak hangosabb és halkabb fajták is. Például általánosságban elmondható, hogy a hagyományos porszívók halkabbak, mint a kézi porszívók (erről egy előző cikkünkben bővebben írtunk). Ám vannak kifejezetten halk porszívózásra tervezett porszívó modellek is.

Egy porszívó tesztelő blog véleményezései alapján az alábbi gépek a leghalkabb porszívók a piacon:

  • APOSEN A7

  • VacLife Handheld

  • MOOSOO Handheld

  • iRobot Roomba i7+

  • ECOVACS DEEBOT OZMO 950

  • Roborock S6

  • NaceCare Henry HVR 200

  • Miele Compact C1 Pure Suction

  • Miele Complete C3 Marin

  • Tineco Pure One S12 Plus

  • MOOSOO K17

  • Dyson V11 Torque Drive

  • Miele Dynamic U1 Powerline

  • Sanitaire EON ALLERGEN

  • Hoover HushTone Hard-Bagged 15+

Alacsonyabb és magas árkategóriában egyaránt találhatsz halkabb készülékeket, így érdemes részletesen körülnézni a piacon.

Amennyiben más dologra lenne szükséged a porszívózáshoz, nézz körül a Porzsákcentrum kínálatában: porzsákok, szűrők, ipari porzsákok, S-bag-ek, illatosítók és egyéb porszívó tartozékok közül is válogathatsz, így egy helyről beszerezhetsz mindent, amire szükséged van a porszívózáshoz!

 

0 megjegyzés

Írjon megjegyzést

Minden bejegyzés moderálás alá kerül.